You are here: Home » Utan Kategori » Anlägga damm i trädgården – introduktion

Anlägga damm i trädgården – introduktion

Visst vore det mysigt med en porlande damm i trädgården, med näckrosblad och växter och där djurlivet kan frodas? Goda nyheter! Det går att bygga en damm i trädgården helt på egen hand. Här har vi satt ihop en enkel guide till dig som är nyfiken på hur man gör!

Bildkälla: bergbo2.se

 

Innan du börjar

Börja med att fundera på vad du vill få ut av dammen. Vill du mest att det ska vara en dekorativ detalj eller vill du att det ska finnas växt och djurliv med grodor, snäckor och kanske fiskar? För att djur och växter ska trivas behöver dammen få 4–6 timmar ljus om dagen. Därför är det viktigt att placera den där det finns mest solljus i din trädgård.

Nästa steg är att se över hur stor damm du kan bygga, samt vart i trädgården du ska placera den. Ett bra knep är att lägga ut en vattenslang som demonstrerar vart och hur stor damm du vill ha, för att få ett hum om hur det skulle se ut. När det kommer till storleken så gäller följande: Ju större damm – desto bättre djur och växtliv.

Tänk också över hur djup dammen ska vara – om du vill ha fisk som ska trivas även under vintern bör dammen också ha en djuphåla på 70 – 120 cm beroende på fiskart. De flesta växtarter behöver ett 40cm djup för att trivas.

 

Grävning av dammen

Minigrävmaskin gräver damm

Minigrävare för grävning av damm. Bildkälla: dammtrivsel.se

 

När du planerat storlek, placering och djup så är det dags att börja gräva.

  • Börja med att gräva bort jordmassor. Detta kan du såklart göra med en vanlig spade, men det kan bli ett väldigt tungt och ansträngande arbete. Om du vill effektivisera och underlätta  arbetet kan en grävmaskin vara till stor hjälp. Det finns ett flertal mindre grävmaskiner som passar för mindre projekt, och utbudet av maskinredskap och tillbehör är nu stort och förhållandevis billigt.
  • När du gräver – se till att hålla en jämn kantnivå runt hela dammen och att de inte blir för branta. Detta gör du enklast med hjälp av ett vattenpass och till exempel en planka för referens. Se också till att lämna plats för avsatser i dammen där du kan placera stenar och växtkorgar.
  • Det är viktigt att botten är så jämn som möjligt. Ta bort stenar och andra saker som kan orsaka ojämnheter. De kan nämligen skada dammduken.
  • När du grävt klart placerar du först ut en skyddsduk i botten, som skyddar dammduken från orenheter, stenar och rötter. Här finns olika tjocklekar beroende på behov. Viktigt att använda en duk som är anpassad för dammar då presenningar, trasmattor och liknande kan innehålla lösningsmedel, vilket kan vara skadligt.
  • Det är sedan dags att lägga ut dammduken ovanpå skyddsduken. Se till att skyddsduken inte flyttar på sig när du lägger på dammduken. Lägg ut duken så platt och med så få veck som möjligt. Tips: Du kan gömma vattenpumpen och andra slangar genom att göra veck med duken.
  • För att få en mer naturlig kant på dammen, använder du med fördel en stenfoliematta. Det är en matta med små stenar limmade på.
  • Innan du börjar fylla på med vatten, placera ut eventuella växter som du vill ska stå på dammens botten.
  • Nu kan du börja fylla på med vatten, och samtidigt fortsätta jobba med kanterna runt dammen. Dekorera runtomkrin med vackra stenar och sjösingel. Plantera vattenväxter runt dammen och se till att använda större stenar vid nära anslutning till resten av gräsmattan för att underlätta för gräsklippning. Sedan är din damm så gott som klar!

Det finns massor av sätt att dekorera din damm på. Bildkälla: backyardboss.net

Behöver du mer hjälp eller vill veta mer? Läs då på dammcenter.se eller vattenliv.se där mer detaljerade beskrivningar finns tillhanda.

Lycka till, och njut av ditt nya trädgårdstillskott!