You are here: Home » Utan Kategori » Belys trädgården

Belys trädgården

Belys trädgården

Varför endast njuta av trädgården under soltimmarna? Sätt upp belysning i trädgården för att kunna njuta av den även när det är mörkt! Det blir nästan som att få en trädgård till på köpet av en. Att fixa belysning till trädgården är även ett roligt arbete, och krävs inte mycket arbete eller stora insatser.

 

Belys rätt genom att rikta ljuset mot det du vill framhäva i din trädgård under kvällen. Vill du se samma sak under kvällen som du gör under dagen? Vi rekommenderar att fixa en upplyst entré utifrån gatan som leder upp till ytterdörren eller en annan del av tomten.

 

upplystentre

Upplyst entré som leder upp till huset.

Tänk även på hur trädgården ser ut inifrån huset, därav är mjuk belysning en bit bort i trädgården något att rekommendera. Då känns det som att man faktiskt ser ut på något då ögat söker sig till ljuset, istället för ett stort svart hål som fönster ibland kan kännas som.

 

belyst-tradgard

Rätt belyst trädgård som skapar en känsla av större rymd inifrån ett fönster.

Belys inte för mycket, då det behövs mörker för att ljuset ska kunna upplevas. Tänk på vilken känsla som ni vill förmedla, för mycket ljus kan nämligen förmedla en tivolikänsla. Tänk även på att för mycket eller fel belysning kan störa grannarna, och en grannfejd är något alla nog helst vill undvika. Varför inte bjuda in grannen för lite provbelysning?

 

Rikta ljuset rätt för att inte blända er eller andra! Det finns små avskärmade kepsar till många armaturer, andra går att vinkla. Kolla även upp spridningsvinkel och hur långt ljuset når. Ljuset ska helst träffa något som ska belysas, så rikta inte ljuset upp mot himlen.

belysning-trad

Trädgård där belysningen är riktad mot tilltänkta föremål.

Planera belysningen! Om du håller på att anlägga en trädgård, men inte är redo för att koppla in armaturerna än, så rekommenderar vi att i anläggningsskedet lägga ner rör så att man senare kan dra ledningar utan att gräva. Då kommer allt gå mycket smidigare.

 

Bildkällor: Tidningen Villalivet och Xcen.dk