You are here: Home » Utan Kategori » Bygg en dusch i trädgården

Bygg en dusch i trädgården

Finns det något så härligt som att duscha ute efter att ha varit på stranden, jobbat i trädgården eller gått skogen. I många sommarstugor är dessutom utedusch det bästa alternativet.

Det är inte bara roligt, det är lätt också att bygga en utedusch och det finns många alternativ att välja mellan.

Flera olika alternativ

En enkel dusch är förstås den där du kopplar till trädgårdsslangen. Det finns idag ett varierat utbud av uteduschar som låter solen värma upp vattnet som sedan blandas till rätt temperatur i det inbyggda systemet.

Det finns också andra alternativ i form av campingduschar som ser ut som en svart säck. Dessa fyller man med vatten och hänger upp i ett träd eller liknande där solen kan värma vattnet under dagen. Alternativet är förstås att fylla en svart hink som man gör ett hål där man sätter in en kran och kopplar på en slang med duschstril. Med kranen kan man sedan öppna och stänga. Med dessa två alternativen kan man inte reglera temperaturen mer än genom att hälla i mer kallvatten.

För den som har tillgång till varmvatten som kan hällas upp i en hink eller som vill duscha med vatten direkt från bäcken eller ån kan en campingdusch med laddningsbar pump funka bra. Pumpen laddas via USB-kabel och håller sedan att duscha i upp till en timme. Slå bara på och släng ner pumpen i vattnet så är duschen igång.

Om man inte vill hänga upp sin dusch, inte vill använda trädgårdsslangen eller värma vatten för den laddningsbara campingduschen finns en smidig vattensäck med fotpump där man med fotpumpen får upp ett tryck i säcken som sedan räcker bra för att duscha med. Säcken rymmer 11 liter vatten vilket ger en duschtid på ca fem minuter. Den bygger på samma princip som säcken man hänger upp, att den ska vara i solen, för uppvärmning av vattnet. Den här funkar bra också att ta med sig på vandring eller liknande.

Den som istället vill ägna sig åt den japanska badtraditionen där man sitter på en liten pall framför vattenutkastet och tvättar sig med tvättlapp samt använder ett speciellt träkar för att hälla vatten över kroppen. Då rengör man inte bara kroppen utan även själen. Men det kräver förstås en hel del kunskap och ska byggas på ett speciellt sätt. En vanlig hink av plast duger inte.