You are here: Home » Utan Kategori » Bygga lusthus och uterum

Bygga lusthus och uterum

När sommaren är som varmast och det ligger en härlig doft av blommor i luften är en altan något av det bästa att ha. Att sitta avslappnad i en gungstol och dricka iste medan solen skiner ner på en är en underbar känsla. Men det finns även gånger då man önskar att man hade något mer än bara en altan. När det regnar, när temperaturen sjunker på hösten, eller om man har växter som inte får tillräckligt bra förutsättningar för att växa kan det vara dags att tänka på om man ska bygga ett uterum.

 

Att bygga ett uterum kan tyckas vara en svåröverkomlig utmaning, men med rätt attityd och tillräckligt med dedikering är allt möjligt. För den som inte vart vart hen ska börja är det rekommenderat att konsultera Villalivs uterums guide. Villalivet har massvis med bra tips för alla dina husprojekt. När det kommer till uterummet är det första att tänka på huruvida det kommer passa in med resten av villan. Taket, till exempel, behöver vara av samma material och färg för att undvika att det ska skära sig. På så vis är det oftast bättre att bygga till uterummet samtidigt som resten av villan byggs. Det är dock inte ett alternativ för alla, men bara för att det blir lite svårare betyder det inte att det är omöjligt. Det krävs bara lite extra tid för att verkligen försäkra sig om ifall det kommer passa.

 

En klurigare fråga är vad för sorts uterum man vill ha. Är det bara för sommaren som du intresserar dig av det behövs bara ett väderskydd, så att oönskade regnmoln inte stör din frid. Men har du tänkt vistas i den även på vintern behöver du skaffa isolering så du inte fryser fötterna av dig. Detsamma gäller för uterummets grund: Trägolv passar utmärkt om det bara är för varma väder, annars bör det vara en betongplatta. Är man riktigt ambitiös kan man tillochmed pröva på golvvärme, men det är lite mycket av en masterclass för denna text.

 

Många detaljer är nödvändiga att tänka över innan du påbörjar ditt bygge. Behöver du bygglov, en arkitekt eller hantläggare som hjälper dig med arbetet? Vad går din budget på och vad är syftet med uterummet? Har du alla dessa frågor besvarade kan du påbörja ditt projekt. Därefter behöver du bara inreda det rätt. Detta är en djupt personlig sak, så det finns inte mycket vi kan tipsa om, men det är bra att tänka på vad för användning du huvudsakligen kommer få utav uterummet och ifall du kan anpassa inredningen efter det. Kolla på olika textiler och utemöbler och försök hitta det som passar bäst.

 

För den med en större trädgård kan man vara ännu mer ambitiös än den med uterum. Då kan det vara lägligt att skaffa sig ett lusthus. Återigen är det utmärkt om man konsulterar Villalivet om bygga lusthus för bra tips och instruktioner. Ett lusthus är en underbar konstruktion som ger charm och konstnärlighet till din trädgård. Lustrummet kan vara en plats för sociala möten, men också vara ett “gömställe” från den hektiska vardagen och ger dig en lugn stund en bit bort från arbetlivets stress, samtidigt som du också får en chans att njuta av din fina trädgård. Det finns många olika stiler för lusthus, men som med uterummet är det viktigt att tänka på ifall det passar in med din villa eller inte.

 

Något som krävs för byggandet av lusthus som uterummet inte behöver bekymra sig om är placeringen. Ska den vara på husets sida, i mitten av trädgården, ska det byggas en liten stig till den eller ska man ha en dam den kan vila bredvid? Återigen beror det på de speciella omständigheterna hos din egna tomt, men vår personliga rekommendation är att du bör vara så ambitiös som din trädgård tillåter. Eftersom ett lusthus är lika mycket en trädgårdsprydnad som det är ett extra rum bör man inte vara ödmjuk i sin placering. Låt hela världen se vart det står, och utsmycka omgivningen med allt som kan tänkas passa in. Man skaffar sig inte ett lusthus för att dölja det.

 

Lycka till med era byggnadsambitioner! Vi hoppas att allt går bra och att ni blir riktigt nöjda med slutresultatet.