You are here: Home » Utan Kategori » Hur du blir av med åkersorkar

Hur du blir av med åkersorkar

Bli av med åkersorkar

Trädgården kanske inte verkar så viktigt för människor utan trädgård, men för oss med trädgård så är den väldigt viktig. Nästan lika viktigt som andra delar av huset. Man tar hand om den ofta, köper nya saker till den, ersätter gamla saker, köper nya verktyg och hantverk till att förbättra den osv. Och det som är så bra med trädgårdar är att det lugnar ner dig. Kanske för att man inte behöver bry sig om sig själv, inte oroa sig. Men också för att man känner att man har kontroll över allting. Att allt går att fixa. Om ett träd tar för mycket plats eller förstör för de andra växterna och träden så kan man fixa det, det är enkelt. Om trädgården känns lite tom så kan man köpa fler blommor eller odla en grönsak, det är enkelt. Om man vill spendera mer tid i trädgården kan man köpa bord och stolar, spendera eftermiddagen där, det är enkelt.
Men en grej som inte är enkelt är när man inte har kontroll. Ni kanske inte förstår vad jag pratar om nu, för man har kontroll över det mesta i trädgården väl? Det enda man inte har kontroll över är ju vädret. Men är det verkligen så?

För det finns en annan sak man inte har kontroll över, och det är åkersorkar.
Många har problem med åkersorkar för att de förstår trädgården, och man märker inte ens det ibland. De är inte som mullvadar, mullvadar gör gropar som man kan se. Så det är svårare att hitta en åkersork.

Man kan inte bestämma över en åkersork, man kan inte bestämma vad den inte ska äta, var den inte ska gå och vad den ska göra. Eller?

Det kanske låter omöjligt just nu, men man kan faktiskt fixa sitt problem med åkersorkar.
Det första steget är att identifiera djuret.

Många tror att de har åkersorkar som infiltrerat deras trädgård men det har visat sig att det har varit andra djur.

Många tror att åkersorkar och möss är samma djur, de har till och med ungefär samma namn på vissa språk. Till exempel så brukar de kallas för field mice på engelska och markmus på norska. Men det är inte sant, de är inte samma djur.
Det finns några skillnader mellan dem djuren.
Åkersorkar har kort svans och ett runt ansikte medan möss har långa svansar och spetsig näsa,
Normalt så är åkersorkar mörkbruna eller grå och den är ungefär 8cm till 15 cm långa. De brukar ha små öron och ögon.
Men bli inte misledd av deras gulliga utseende, åkersorkar kan förstöra väldigt mycket av din trädgård, garage, och andra områden vid huset!

Nu när du vet hur djuret ser ut måste man veta hur skadan är.
Skador som åkersorkar gör ser ut som andra skador andra djur gör, men bara om man inte vet vad man letar efter. Om man vet vad man ska leta efter så är det ganska lätt att identifiera åkersorksskador.

Det mest uppenbara tecknet är att det finns väldefinierade ”banor”, de brukar vara ganska tydliga. Det ser ut som ett tunnelsystem men de är inte lika långt ner, man kan oftast se tunnlarna uppifrån.

Runtomkring tunnlarna brukar det se ut som gammalt/ dött gräs och det är så för att de brukar äta gräset men också flytta sig fram och tillbaka genom den specifika gången.

Mullvadar brukar ha små ”berg” av jord, och man kan inte se tunnlarna på grund av att de är djupare in i marken, diametern är även lite mindre än åkersorkens, åkersorkens ligger på ungefär 3-5cm medan mullvadens är ungefär 3.

Åkersorkar kan även skada träden i din trädgård, de kan börja gnaga på rötterna och barken runtom basen och därmed skada trädets ”sköld”.

Till skillnad från åkersorkar så äter mullvadar insekter som maskar, larver och andra insekter.

Åkersorkar äter växter och brukar därför gnaga på växter och träd. Men bara för att det finns gnagmärken betyder det inte att det var åkersorkar som orsakade det.
Det finns andra djur som gnagar på växter och träd, t.e.x harar.
Men det finns skillnader på ”gnagningarna”.
Sorkar har små tänder så de lämnar spår av små bitmärken som inte biter på samma ställen hela tiden. De biter på måfå typ, ibland nere ibland uppe, ibland vänster ibland höger.

Men kaniner har större bitmärken och de biter i ett mönster typ. De går oftast från övre högra sidan till vänster. Sedan ner en rad, höger till vänster, ner en rad, höger till vänster. De ser ganska raka ut.

Åkersorkar föredrar att skapa tunnlar och gångar vid ställen som man inte kan se så bra. T.e.x där gräset är väldigt högt eller berg av löv.

Så trimma gräset och köp en lövblåsare. Du borde även ta in ved om du har det i trädgården.
Lägg inte för mycket jord från komposten vid träd eller buskar, håll gärna jorden 1 meter ifrån trädet.
Åkersorkar gillar även att äta nötter och frukter, speciellt äpplen. Se till att samla in all frukt som faller av träden och samla in alla nötter, lägg dem var som helst så länge det inte är vid trädgården.
Du kan även skära ner alla grenar som har gått av halvt och alla som är på marken.
En annan lösning är att göra tunnlarna obekväma för dem, lägg i lite småvassa objekt som Permatill. Du kan även täcka trädet med en barriär, t.e.x trådnöt. Glöm inte att lägga den under marken men också lite högre än vad du tror snönivån kommer att vara på.
Åkersorkar äter mycket trä och bark på vintern för att det inte finns så mycket av annan mat under den årstiden.
Om du vill använda lite extremare sätt så kan du köpa musfällor och lägga lite bark, äpple eller grönsaker på. Lägg fällan vid en av tunnlarna och vänta tills några av dem tar betet. En positiv grej med detta är att man kan använda en fälla flera gånger om man inte har något emot att ta bort åkersorken. Se bara till att ha handskar på dig eftersom åkersorkar oftast kan bära på sjukdomar.
En annan grej att tänka på är att kolla fällan ofta, mer än 3ggr per dag. Om en har tagit betet och har dött så ska du gå och ta bort den direkt, antingen hela fällan med åkersorken, eller bara åkersorken. Så länge den inte är kvar där i flera timmar till. De värsta sakerna som kan hända då är att andra åkersorkar äter dem eller att den döda åkersorken attraherar andra djur som kanske vill äta den.

Men man kan även använda sig av gift, de enda sakerna du behöver tänka på då är att inte lägga på för mycket gift, för det kan eventuellt vara farligt för barn och andra djur, och se till att det är lagligt. Vissa gifter är olagliga, köp bara gift från ”officiella” affärer och butiker.

Sammanfattning:

Det kan vara svårt att bli av med åkersorkar. Första steget till att handskas med problemet är att identifiera djuret och skadorna. Sorkar gör tunnlar i marken, men de är inte så djupt ner att man inte kan se dem, till skillnad från mullvadar. Åkersorkar har även mindre tänder än en hare och gör oregelbundna bitmärken på träd.
Efter att du identifierat djuret kan du försöka få bort den med lite naturliga metoder, t.e.x ta bort maten den gillar från din trädgård, nötter, frukt, grönsaker osv. Eller bygga ett skydd för träden, av trådnät eller andra liknande saker.
Om du inte vill göra det kan du använda dig av lite extremare lösningar som fällor och gift. Se bara till att ta bort det döda djuret från fällan och att inte använda för mycket gift. Köp gift från officiella affärer, vissa gifter är olagliga.