You are here: Home » Utan Kategori » Lyckas eller misslyckas med Zoysia Tenuifolia  

Lyckas eller misslyckas med Zoysia Tenuifolia  

Vad är Zoysia Tenuifolia för något? Zoysia Tenuifolia, även kallat för zoysiagräs, är ett infött australienskt gräs, som även går att hitta på öar så som Mauritius. Gräset är inte ett vanligt förekommande gräs på våra gräsmattor, och det har sina anledningar: bland annat att det tar lång tid på sig att växa. Men för den som är villig att ta sig an den nästan omöjliga uppgiften att försöka utveckla zoysiagräs, så behöver du läsa om dessa problem som kan uppstå och förbereda dig inför att tackla dem! För frukta ej, det är faktiskt inte helt omöjligt (läs mer om ett lyckat försök här http://nomow.com.au/germinating-zoysia-tenuifolia/).  

 

  1. Zoysiagräset är inkräktande. Och då menar vi väldigt inkräktande. Gräset kommer att inkräkta på alla andra arter som finns på din gräsmatta, och mycket möjligt ta över hela landskapet. Sedan kommer det att sakta börja växa sig in i din blomrabatt för att till slut ta över hela grannskapet. Undvik detta genom att inte plantera gräset via frön, om du inte känner dig lika äventyrlig som sajtägaren ovan. 
  2. Gräset gillar inte kylan. Det betyder minst sagt att zoysia inte kommer vara särskilt förtjust i det skandinaviska klimatet. Testa att plantera gräset på sommaren eller i ett växthus, och du kommer snabbt att märka om det lyckades eller inte. Om det misslyckades kommer gräset nämligen bli brunt …  
  3. Växer långsamt. Som vi nämnde tidigare så växer zoysiagräset långsamt, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Fördelen är att du inte behöver klippa gräset särskilt ofta, men nackdelen är att gräset kommer att ha svårare för att återhämta sig om det utsätts för skada.  
  4. Har en tendens att dö fort, i alla fall mindre delar av gräset. Detta innebär att du måste ta hand om ditt gräs, alltså, handarbete. Så fördelen med att inte behöver klippa gräset lika ofta som vanligt gräs bleknar bort ganska snabbt.  
  5. Svårt att få bort. Och då menar vi nästintill omöjligt att få bort så fort som det får riktigt fäste i landskapet. Om du bestämmer dig för att plantera zoysiagräs, och lyckas med det, så har du i princip skrivit på ett kontrakt att ta hand om det resten av livet.  

 

Känner du dig fortfarande sugen på att testa att plantera en zoysiagräsmatta? Vi skulle inte rekommendera att göra det när det är kallt, och det känns nästintill omöjligt att ha zoysiagräs utomhus året runt i Sverige. Skulle du dock möjligtvis ha tillgång till en gräsmatta inomhus, ett växthus som håller värmen året runt, så är zoysiagräs definitivt en utmaning att hoppa på för trädgårdsmästaren!