You are here: Home » Utan Kategori » Spara vatten i trädgården

Spara vatten i trädgården

Sommaren är här och även om den svenska sommaren har rykte om sig att vara kall och regnig så händer det relativt ofta att vi får längre perioder av varmt väder och torka. Då kan det bli så att man behöver spara på vattnet. Ett bra ställe att spara vatten på är i trädgården. Om man har mycket växter som kräver bevattning så kan det gå åt ganska många liter vatten varje dag. I denna text går vi igenom några sätt att spara vatten i trädgården.

Vattna på rätt sätt

Hur mycket en trädgård behöver vattnas för att hålla sig fin kan faktiskt påverkas ganska mycket genom att tänka sig för på vilket sätt man vattnar.

 

Vattna vid rätt tidpunkt

Om man vattnar trädgården mitt på dagen när solen gassar som mest så kommer det mesta av vattnet att avdunsta direkt och inte göra någon nytta för växterna. Genom att istället vattna tidigt på morgonen eller på kvällen undviker man detta och vattnet får en chans att sjunka ner i och tas upp av jorden.

Det är också bättre att vattna mycket och sällan än att vattna ofta och lite. När växterna inte får vatten så ofta kommer deras rötter att börja söka sig nedåt, där jorden naturligt är fuktigare, och de blir då mycket tåligare för torka. Om man vattnar ofta så kommer rötterna att bli mer ytliga och växten blir mycket känsligare för torka och kräver då mer vatten. När man väl vattnar är det dock viktigt att vattna ordentligt. Växterna behöver få rötterna ordentligt nedblötta, och man behöver ofta vattna mer än man tror. Man kan införskaffa en fuktighetsmätare för att kunna se om all jord har blivit fuktig i till exempel en kruka. Krukor och pallkragar torkar i regel också snabbare än rabatter och trädgårdsland, vilket man kan tänka på när man planerar sin trädgård.

Under den torraste perioden är det också bra att fundera över vilken vattning som verkligen är nödvändig. Ett bra exempel på detta är gräsmattan. En gräsmatta kräver ganska mycket vatten för att hålla sig fin, men den återhämtar sig snabbt när regnet väl kommer. Det kan alltså vara en god idé att inte vattna gräsmattan när det är som torrast, utan istället använda vattnet till de växter som annars dör.

Man kan också passa på att vattna när det väl regnar. När jorden redan är fuktig av regnet suger den lättare åt sig av vattnet.

 

Undvik avdunstning

När man vattnar är det viktigt att tänka på hur man vattnar för att undvika att en stor del av vattnet avdunstar innan det har hunnit göra någon nytta. Om man vattnar direkt på bladen på växten så kommer mycket av vattnet att avdunsta och inte ta sig ner i jorden till växternas rötter. Det är då bättre att vattna under växten, direkt på jorden, så att vattnet kan ta sig ner på ett bra sätt. Det är också bättre att vattna med en kanna, då man lättare kommer in under bladen, än med en duschslang eller vattenspridare.

Det är också bra att undvika att jorden ligger bar. Bar jord gör att vattnet avdunstar snabbare. Ett bra sätt att undvika detta är att plantera ganska tätt, och att täcka över mellanrummen mellan växterna med till exempel gräsklipp eller halm. Detta har också andra fördelar, eftersom att det fungerar som gödsel och jordförbättring. Det gör också så att det är svårare för ogräs att få fäste i jorden. Man kan också använda sig av en skuggväv för att täcka över växterna när solen skiner som mest.

För att undvika avdunstning kan man alltså:

  • Vattna på jorden, inte på bladen.
  • Vattna med en kanna.
  • Täcka med halm eller gräsklipp.
  • Täcka växterna med skuggväv vid starkt solljus.

Ta vara på vattnet

Det går bra att samla in regnvatten i sin trädgård. Genom att ställa en vattentunna under till exempel ett stuprör så kan man ta vara på det regn som faktiskt kommer. När vattnet får stå i tunnan får det också en bra temperatur för växterna. Regnvattnet är också mjukare än kranvatten och passar då bättre för bevattning växterna i en trädgård. Att ha ett lock på tunnan när det inte regnar förhindrar att vattnet avdunstar.

Man kan också använda annat vatten, som till exempel överblivet vatten i kannan efter middagen eller det vatten man har sköljt disken i. Många har börjat köpa uteduschar att ha ute. Ifall du har en sån så ska du självklart ta vara på gråvattnet.

 

Välj rätt växter

Om man bor där man vet att det kommer att bli torrt, till exempel om man har en trädgård som har söderläge, så kan det vara bra att plantera växter som klarar torka bra. Om jorden också är sandig håller den inte vätska lika bra, och det blir än viktigare med vad man planterar.

Växter som tål torka bra är till exempel Kungsmynta, Blå bolltister, Kantnepeta och Grekvedd. Det är också bra att fråga när man handlar sina växter hur bra de klarar torka, och då se till att man köper växter som passar bra i den trädgård man har tänkt ha dem. Några exempel på grönsaker och kryddor som inte behöver så mycket vatten är rosmarin, kryddsalvia och timjan.