You are here: Home » Utan Kategori » Varför älskar vi trädgårdsarbete?

Varför älskar vi trädgårdsarbete?

De flesta som har en trädgård tar hand om den, ser till att alla växter och träd får det de behöver, att allt är som det ska vara och att allt ser bra ut.
De flesta som gör det här arbetet gillar det ockå, men varför? Varför gillar vi att vara ute under en varm dag, på våra knän, smutsa ner oss och göra semihårt fysiskt arbete? De flesta skulle vilja ha betalt om man beskrev det på det sättet, fast det är ju exakt det trädgårdsarbete är.
Förutom när det börjar bli kallt och du måste spendera 30 min ute, då är det ännu värre.

Men varför gillar vi det? Majoriteten av människor som har trädgård fortsätter med att jobba med trädgården, men man behöver inte det, man kan lika gärna bara ha en gräsmatta och klippa det en gång i veckan.

Det finns många olika anledningar till varför vi gillar det så mycket, en av dem är att man får en ansvarighet.
Man känner sig ansvarsfull och därmed mer mogen, det känns som att man har ett jobb, och om man klarar av jobbet känns det mycket bättre. Det är väldigt bra om små barn lär sig att göra trädgårdsarbete. På så sätt kan de lära sig värdet av arbete och belöningen, men också att vara ansvarsfulla som sagt.
Men det ger oss också en kärlekskänsla, och den känslan gör oss glada. Men vi känner oss även behövda, växterna behöver oss för att överleva, och det gör oss lyckliga. Den specifika känslan, att man är behövd ökar även självsäkerhet.
Det spelar ingen roll om du är 10 eller 90, man eller kvinna, alla gillar kärlek och att ta hand om saker och växter är perfekta för det.

Att jobba med växterna är också väldigt ödmjukande, det påmminer en om att man inte är universums center. Att ta hand om växterna påminner en om att man inte är viktigast, att man måste ta hand om andra. Men det ger dig även tålamod, och lär dig att inte ge upp. Jag säger inte att det är svårt att odla, men det är inte lätt att jobba med blommorna varje dag, även om det inte är särkilt hårt arbete varje dag. Det kan ta flera veckor, t.o.m månader och år i vissa fall, att odla något. Och man måste hålla på med det varje dag, man kan inte bara försöka odla ett träd i 1 dag och sedan vänta och inte göra något i 3 månader.

En sista bra grej är att trädgårdsarbete lugnar ner dig, hjälper dig att tänka bättre och på ett sätt som gör dig mindre stressad. Blommorna hjälper dig få lite ensamtid och då kan man lösa problem och tänka på andra saker. Blommor och trädgårdar är naturligt lugnande, förr i tiden betydde det att det kunde vara mat i närheten.

Sammanfattning:
Man känner sig mer ansvarsfull på grund av att man måste ta hand om något.
Det ger en kärlekskänsla av samma anledning, man tar t.ex hand om något, hjälper det växa.
Man känner sig behövd, växterna behöver dig, det hjälper att öka din självsäkerhet.
Man blir ödmjuk p.g.a att man jobbar och fokuserar på något än sig själv.