You are here: Home » Utan Kategori » Varför plantera träd under hösten?

Varför plantera träd under hösten?

Det är många som säger att hösten är slutet på växtsäsongen, att det inte växer efter det. Men det är falskt, höst är en ideal årstid för att plantera träd, buskar och andra växter. Nyckeln till framgång här är att man måste”uppmuntra” en bra rottilväxt så att roterna växer innan den varma sommaren kommer.

Små växter kommer att vara stadigare innan vintern kommer helt, därför så kommer de att ha ett försprång mot buskar på våren.
Hösten börjar officiellt när det är höstdagsjämningen i sen-september. Den ideala tiden att börja plantera är allmänt 6 veckor innan frost. Från September till November är alltså den ideala tiden att plantera ett träd, för då kan rötterna bli etablerade och fasta innan marken och jorden fryser. Men det är också rekommenderat att du inte planterar träden för sent för det kan påverka trädets hälsa.
Kallare och våtare väder är den perfekta tiden för att plantera träd. Med ökat regnfall och lägre temperaturer under hösten, behövs mindre vatten. Trädet kommer att behöva mindre vatten på grund av att dagarna är kallare och kortare, fotosyntesen minskar. Stabila lufttemperaturer hjälper även rötterna att växa. Under vintern kommer trädet ha fått nya rötter i nya ställen innan det varma vädret.
Tack vare de här nya rötterna så kan trädet ta emot/ absorbera vatten mycket bättre än andra och då kommer den att växa snabbare och bättre.
Det finns fler fördelar med att plantera träd under hösten. Träd som är planterade under hösten är bättre på att hantera värme under nästa årstid.